DagaanbiedingBekijk direct de superscherpe dagaanbieding!

Zomervakantie met de kinderen

Zomervakantie met kinderenElk jaar is het weer opnieuw de vraag: waar gaan we dit jaar naar toe. Omdat mijn kinderen nu eenmaal de neiging hebben om elk jaar weer een stukje ouder te worden, kun je je als moeder ook niet echt baseren op ervaring.

Wat vorig jaar nog “de hel” was voor kinderen, is dit jaar geweldig. En wat hen in maart van dit schooljaar nog wel leuk leek, past, nu de zomervakantie nadert, ineens niet meer bij hun interesses. Zolang je als ouder maar flexibel bent, komt het gelukkig altijd wel weer goed.

Kamperen met kinderen

We hebben het één keer geprobeerd, kamperen. Natuurlijk. Ik ben op zichzelf niet echt een kampeerliefhebber – meer een hoteltype, vrees ik – maar ik wilde als verantwoordelijke ouder natuurlijk wel dat mijn kinderen van de ervaring zouden proeven. Ze waren wat jonger dan nu, een jaar of zeven – ik boekte dus heel stoer een vol weekend in een camping op tien minuten reisafstand van mijn huis. Wisten die kinderen veel – voor hen was het gewoon ver weg. Voor de zekerheid nam ik een ervaren kampeerder mee (íemand moet die tent kunnen opzetten) en met een propvolle achterbank reden we helemaal naar de camping.

Het regent, het regent

Regen in augustus. Het schijnt te kunnen. Je hoort het wel eens. Maar toen ik twee weken van tevoren mijn weekendje camping boekte, ging ik er absoluut niet van uit dat het zou regenen. En zeker niet dat het honderd procent van de tijd zou regenen, en bovendien nog eens heel erg hard ook. Dat hoort gewoon niet, in de zomervakantie – maar daar trok het weer zich helaas niets van aan. Daar zaten we dan, in de tent die helemaal niet waterdicht bleek te zijn. En die essentiële onderdelen miste – zoals een tentvloer en één van de drie binnententen.

Natte zomervakantie

Ons kampeertripje viel dus letterlijk in de regen. Ik had een luxe kampeerplek besteld: één met een eigen sanitairhokje en stroomvoorziening. Na twee uur kamperen had niemand meer een enkel droog kledingstuk. En toen ik ’s ochtends wakker werd – ik zweer het je – dreef mijn luchtbed over de grond. De kinderen lagen gelukkig droger – zij hadden wél een binnentent. Ik werd zelf met de minuut chagrijniger. Het romantische beeld dat ik had van kamperen – lekker op het veldje zitten, glaasje wijn erbij, de kinderen vermaken zich wel – ging compleet aan diggelen. Alles was door- en doornat en ik bleef uit armoede maar schuilen in mijn sanitairhok. Hoe de andere kampeerders dat dan precies deden? Zij hadden een stacaravan met een afsluitbare luifel die drie keer zo groot was als mijn tent….

De glijbaan

De kinderen hebben zich tijdens deze minivakantie overigens uitstekend vermaakt. Zij zaten er niet mee dat ze geen droge kleren meer hadden, het was warm genoeg voor een ontbloot bovenlijf en dat die korte broek nat was, interesseerde hen geen biet. Vlakbij de tent was een miniglijbaantje, te midden van een flinke modderpoel. Daar hebben ze uren mee gespeeld: modder erop en glijden maar. En mijn plan om gewoon naar huis te kunnen als het niet leuk zou zijn? Kleine denkfout: een natte tent kun je niet zomaar inpakken. Bovendien regende het zo hard, dat het grasveldje nauwelijks nog begaanbaar was met de auto.

Toch geen kampeermens

De ervaring heeft me in elk geval één ding geleerd: ik ben inderdaad geen kampeermens. De kinderen misschien wel, maar die hebben gelukkig ook een vader. Ik moedig ze van harte aan om maar veel naar campings te gaan – dan boek ik wel een hotel. Op zomervakantie met de kinderen is geweldig – maar als je dan een vakantiekeuze maakt, moet je jezelf ook niet vergeten. In de jaren erna zijn we “gewoon” naar Thailand, IJsland en Indonesië gegaan en hebben we gezorgd voor een goede balans van activiteiten. Tenslotte moeten we allemaal wel eens tot rust komen.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *