Ligt het in Europa of ligt het in Azië? De stad Istanbul, bron van de Byzantijnse bouwkunst uit de zesde eeuw, ligt precies op de grens van Europa en Azië. Turkije biedt je het beste van twee continenten. Het is een modern land met een indrukwekkend lange geschiedenis. Dat zie je aan de hoeveelheid oude monumenten, overblijfselen van vroegere bouwwerken en stadjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Ankara is de hoofdstad, maar de meeste toeristen komen voor de badplaatsen aan de kust. Op en langs de zand- of kiezelstranden is het heerlijk zonnebaden, zwemmen en watersporten zoals duiken en zeilen. En vergeet de Turkse keuken niet: lekker veelzijdig en verrassend.

Cultuurparadijs

Ben je op zoek naar cultuur? Dan is Turkije een waar paradijs. Bezoek een van de vele islamitische monumenten. Bekijk de moskee die is ontworpen door architect Sinan in de zestiende eeuw. In Çesme staat een middeleeuws fort. En in het kustgebied aan de Middellandse Zee vind je de overblijfselen van een aantal Romeinse theaters. De ruïnes van Myra liggen bij Demre. Myra is de stad van Nicolaas oftewel Sinterklaas. Boven zijn graf is een kerk gebouwd. In Perge kun je een theater en een antiek stadion bezoeken. De kalkterrassen bij Pamukale moet je gezien hebben, net als de overblijfselen van Hattasud. Dat is de oude hoofdstad van het Hettitische rijk. Binnen de dubbele muren van Alanya, een vestingstad uit de Seldjoekentijd, vind je moskeeën, een paleis en een overdekte bazaar. Niet ver van Alanya ligt de druipsteengrot van Damlatas. Ben je in de badplaats Anamur, dan is een bezoek aan een groot middeleeuws kasteel zo gemaakt.

De beste tijd om naar Turkije te reizen

Tijdens de schoolvakanties kunnen accommodaties in Turkije volgeboekt zijn. Wil je de grote drukte mijden, boek dan in het voor- of naseizoen. Dat zijn de maanden mei en juni of september en oktober. Voor wie wil genieten van de warmte, zijn de maanden juli en augustus top. Turkije kent meerdere klimaatzones. In het noorden een zeeklimaat, een landklimaat in het midden en oosten en een mediterraan klimaat in het zuiden. In de zomer kun je rekenen op een graad of dertig; ’s winters wordt het niet warmer dan vijftien graden. Hoe verder je naar het oosten reist, des te minder kans heb je op regen.

Kraanwater en ‘wist je datjes’

Je kunt in Turkije het kraanwater niet drinken. Ben je niet in de gelegenheid om flessen water te kopen? Kook dan het water minstens vijf minuten en laat het afkoelen. Daarna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en om bijvoorbeeld je tanden te poetsen. Op de meeste plekken in Turkije kun je gewoon met de Euro betalen. Ook kun je gebruik maken van de stopcontacten; je hebt er geen verloopstekker nodig. Wist je dat onze Nederlandse tulpen oorspronkelijk uit Turkije komen? En dat yoghurt niet zo Nederlands is als wij weleens denken? Yoghurt is een Turkse uitvinding. Weet jij hoeveel mensen Turks spreken? Het zijn er meer dan 180 miljoen. Dat had je vast niet gedacht.

Met Neckermann naar Turkije

neckermann-reisgids-turkije

Een ruime keuze uit verschillende regio’s en verschillende soorten accommodaties. Opvallend is het ruime aanbod van 5- en 6-persoons kamers. Ook een ruime keuze uit het verzorgingsaanbod: van logies tot en met all-inclusive, het is allemaal mogelijk.

 

Reisgids Website

Met TUI naar Turkije

tui-reisgids-turkije

De meeste reizen die TUI aanbiedt, hebben de Turkse Rivièra als eindbestemming en zijn op basis van de all-inclusive formule. Liefhebbers van waterparken vinken de optie ‘Splashworld’ aan.

Reisgids Website

Met Vrij Uit naar Turkije

vrijuit-reisgids-turkije

Vrij Uit biedt hotels in Istanbul op basis van half pension of logies en ontbijt. De citytrip kan beginnen!

 

Reisgids Website

Capitool reisgidsen – Turkije

bol-turkije

Het valt niet mee om alle informatie over een land zo groot als Turkije in één boek te beschrijven. De reisgids van Capitool is het aardig gelukt. Deze handige gids geeft veel informatie over de Turkse geschiedenis en de cultuur. En ondanks de hoeveelheid aan informatie, is het toch een handzaam boek.

Bij De Zwerver Bij Bol.com