stedentripStedentrips zijn een ideale manier om eens wat meer van de wereld te zien, zonder dat je er meteen drie weken voor op reis hoeft. Een stedentrip is vaak relatief kort, bijvoorbeeld drie of vier dagen, en het is erop gericht om in korte tijd een stad te leren kennen.

Er zijn allerlei steden in Europa die prima in aanmerking komen voor een leuke stedentrip. Deze minivakanties zijn geheel aan te passen op jouw interesses: of je nu van cultuur, kunst, historische gebouwen, winkelen of uit eten gaan houdt, tijdens de stedentrips kun je goed bekijken wat de wereld je te bieden heeft.

Openbaar vervoer

Als de stad van jouw voorkeur wat verder weg is, is het handig om de stedentrip per vliegtuig te beginnen. Grote steden zijn vaak prima te bereiken vanaf het vliegveld, met het openbaar vervoer. Door vanaf dat punt het openbaar vervoer te gebruiken, hoef je je ook niet te verdiepen in de verkeerscultuur van de stad, en waar je wel en niet mag parkeren. Vaak bieden de grote steden een meerdaagse OV kaart aan die ook nog allerlei kortingen op toegang geeft. Zo kun je in korte tijd grote delen van de stad bekijken, zonder bang te zijn dat je teveel betaalt.

Georganiseerde trip of zelf doen?

Als je eenmaal weet waar je stedentrip je naar toe brengt, kun je vaak kiezen voor een georganiseerde toer of voor het zelf samenstellen van je reis. Het voordeel van de georganiseerde toer is dat je nergens over na hoeft te denken: de reisleiding zorgt ervoor dat jij precies de hoogtepunten te zien krijgt waar je je voor in hebt geschreven. Bij een eigen reis boek je een vlucht naar de stad van jouw voorkeur, en daar ga je vervolgens helemaal je eigen gang. Het voordeel is dan natuurlijk dat je veel flexibeler kan zijn, ergens langer kan blijven of iets bij nader inzien kunt overslaan. In beide gevallen kun je al heel veel voorpret hebben, door thuis al te bekijken wat er allemaal te zien valt.

Bestemmingen voor de stedentrip

Eigenlijk zou je elk jaar, naast je gewone vakantie, één of twee stedentrips moeten doen. Zo krijg je heel Europa te zien. Populaire bestemmingen voor de stedentrip zijn bijvoorbeeld Londen, Parijs, Berlijn, Barcelona, Madrid en Wenen. Ook wat minder voor de hand liggende steden zijn uitermate geschikt voor een stedentrip, zoals bijvoorbeeld Gdansk, Toulouse en Zagreb. Vliegtickets naar dit soort steden zijn vaak helemaal niet duur, dus daar hoef je het allemaal niet voor te laten. Krijg je al zin om je paspoort op te zoeken?

Populaire activiteiten bij stedentrips

Als je denkt dat mensen vooral stedentrips doen om bezienswaardigheden te bezoeken en musea te bekijken, dan heb je het mis. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste reizigers op een stedentrip hun vrije dagen vooral besteden aan winkelen en aan het zitten op de plaatselijke terrasjes. Maar liefst 87 procent van alle stedentrippers gaat winkelen tijdens de stedentrip. Zestig procent van de reizigers brengt een bezoek aan de plaatselijke bezienswaardigheden. Elke stad heeft overigens zijn eigen specialiteit voor stedentrippen. Zo gaan mensen vooral naar Londen en Antwerpen om te winkelen, en Parijs en Rome zijn meer in trek vanwege de toeristische attracties. Wil men paleizen of andere gebouwen bezoeken, dan zijn Parijs en Sint Petersburg erg interessant. Lokale evenementen of festiviteiten worden juist vooral in Boedapest en München bezocht. En wat is jouw favoriete activiteit?