stedentrip londenOp de lijst van stedentrips kan Londen uiteraard niet ontbreken. Londen is een prachtige oude stad die heel veel heeft te bieden, op gebied van monumenten, gebouwen, musea en andere bezienswaardigheden.

Londen is een echte toeristische stad en er rijden dan ook meerdere hop-on hop-off bussen rond, die je, met uitleg, langs alle belangrijke bezienswaardigheden brengt. De hop-on hop-off bussen zijn meestal typisch Britse dubbeldekkers, waardoor je de stad vanaf hoogte kunt bekijken en tijdens de rit ook foto’s kunt maken. Als het regent, ga je gewoon weer even beneden zitten. Ben je moe van al het wandelen in de stad? Je kunt dan gewoon in de hop-on hop-off bus gaan zitten en je door het hele traject laten rijden. Dan kun je wat later beslissen welke attractie je ook van binnen wil bekijken.

Openbaar vervoer in Londen

Het openbaar vervoer in Londen is prima geregeld, wat erg praktisch is bij een stedentrip. Je kunt vrijwel overal komen met de bus of met de metro (Underground). Je kunt voor elke reis een ticket kopen, maar er zijn ook verschillende travelcards te verkrijgen, die je over het algemeen toegang bieden tot het gehele openbaar vervoer netwerk van de stad. De London Pass biedt je naast openbaar vervoer ook toegang tot meer dan zestig attracties. Londen is onderverdeeld in verschillende reiszones, en zolang je binnen dezelfde zone reist betaal je hetzelfde tarief. Je kunt op de meeste stations een plattegrond krijgen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een appje downloaden.

Big Ben en Tower Bridge

Bij een bezoek aan Londen hoort natuurlijk een bezoekje aan de Big Ben. Big Ben is een bijnaam voor de grote klok van het paleis van Westminster. Het is vernoemd naar Benjamin Hall, de politicus die opdracht gaf voor de bouw van de toren. Helaas kun je de klok alleen van buiten bewonderen, want als toerist mag je niet naar binnen. De Tower Bridge is wel te beklimmen. Als je de Tower Bridge Experience boekt, mag je over de bovenste loopbruggen lopen en vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over historische gebouwen zoals St. Paul’s Cathedral en de Tower of Londen. Overigens kun je ook uitstekend van het uitzicht genieten vanaf The Shard, het hoogste gebouw in Europa. Dit gebouw heeft een uitkijkplatform dat je een 360 graden panoramisch uitzicht geeft over Londen.

Buckingham Palace

Bij een stedentrip Londen hoort uiteraard ook een bezoek aan Buckingham Palace. Dit is de officiële verblijfplaats van de koningin van het Verenigd Koninkrijk. Dagelijks vindt daar de aflossing van de wacht plaats, een prachtige eeuwenoude ceremonie. In de winter gebeurt dit om de dag. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een aantal verblijfsruimtes te bezoeken in Buckingham Palace. Buckingham Palace is een zeer drukbezochte bezienswaardigheid, miljoen toeristen per jaar komen hier een kijkje nemen.

Markten

Een beroemde markt in Londen is de Camden Market, in Camden Town. Hier vind je kraampjes en kleine winkeltjes en allerlei tentjes waar je eten en drinken kunt krijgen. De Camden markt is elke dag open en je kunt er van alles kopen, van sieraden tot kleding, van woonaccessoires tot keukenspullen. Een andere populaire markt is de Borough Market. Deze markt is gericht op voedingswaren. Een aantal topchefs van beroemde restaurants doen hier een deel van hun inkopen! Ben je op zoek naar tweedehands spullen, naar vintage en antiek, dan kun je het beste de Portobello Road bezoeken op een zaterdag.

West End

Bij een stedentrip naar Londen kan een avondje uit natuurlijk ook niet ontbreken. De bekendste uitgaanswijk in Londen is natuurlijk West End. Hier zijn allerlei theaters, bioscopen, clubs, restaurants en muziekcafés te vinden. Wil je graag een musical bijwonen? Dan kun je er het beste voor zorgen dat je ruim voor je vertrek al de tickets regelt, vooral als de musical populair is. Leicester Square, Picadilly Circus en Soho liggen ook in de West End. Als je graag naar een bioscoop wil, kun je het beste naar Leicester Square gaan. Daar zijn meerdere bioscopen te vinden.