stedentrip romeOp je lijstje van stedentrips hoort natuurlijk ook de stedentrip naar Rome thuis. In Rome valt ontzettend veel te zien, de stad heeft een rijke geschiedenis. Als je door Rome loopt, waan je je in een gigantisch openlucht museum. Overal staan historische gebouwen, ruïnes, fonteinen en pleinen en je raakt niet uitgekeken op de schoonheid van de stad.

De bekendste bezienswaardigheid in Rome is natuurlijk het Colosseum. Deze stamt uit het Romeinse Rijk, waar het als amfitheater fungeerde. Het Colosseum dateert uit de eerste eeuw na Christus. In de Romeinse tijd werden hier spelen gehouden die georganiseerd werden door de keizer. Als je het Colosseum wil bezoeken, kun je het beste vooraf alvast online kaartjes kopen, anders sta je uren in de rij.

Vaticaanstad

Vaticaanstad is het religieuze centrum van de rooms-katholieke kerk. Vaticaanstad is een aparte staat en de muren rondom Vaticaanstad worden bewaakt door de Zwitserse Garde. Met een halve vierkante kilometer is Vaticaanstad de kleinste staat ter wereld. Het meest bekende gebouw in Vaticaanstad is natuurlijk de Sint Pieterskerk. Deze kerk wordt vaak gezien als de mooiste kerk ter wereld. Bij de ingang staat een sculptuur van Michelangelo, de Piëta. De Sixtijnse kapel heeft een prachtige fresco van Michelangelo op het plafond. Het Sint Pietersplein staat regelmatig bomvol mensen, bijvoorbeeld tijdens conclaven en audiënties van de Paus.

Openbaar vervoer in Rome

Zoals je mag verwachten van een grote stad als Rome, is het openbaar vervoer daar prima geregeld. Rome heeft bussen, trams, metro’s en trolleybussen. Er zijn kaartjes te verkrijgen die 100 minuten geldig zijn, de hele dag of zelfs drie dagen. Je kunt ook de Roma Pass aanschaffen: hiermee kun je drie dagen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en je krijgt ook gratis toegang tot twee musea. De Roma Pass is bij de deelnemende musea te koop en in de diverse toeristenkantoren in de stad. De Archeobus is een hop-on hop-off bus die je langs veel toeristische attracties brengt en uitleg geeft over wat je precies kunt zien.

Markten

Bij een stedentrip Rome hoort natuurlijk ook een bezoek aan één van de vele markten. Op de Campo de’Fiori kun je allerlei souvenirs kopen, verse groente, fruit en olijfolie. Rond de Campo de’Fiori vind je allerlei bakkers, restaurantjes en wijnbars. De Porta Portese in Rome is een vlooienmarkt die op zondagochtend open is, hier worden allerlei dingen verkocht, van tassen tot schoenen en van keukenartikelen tot antiek. Als je naar de Porta Portese gaat om iets moois op de kop te tikken, kun je het beste ’s ochtends vroeg gaan, want dan heb je nog alle keuze. Midden in Trastevere staat de Piazza di San Cosimato markt, waar de inwoners van Rome hun dagelijkse boodschappen doen. Hier kun je allerlei voedingsmiddelen kopen, maar ook huishoudelijke artikelen en bloemen.

Pantheon en de Trevifontein

Een stedentrip naar Rome is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan het Pantheon. Je kunt er zo naar binnen lopen, je hoeft geen entree te betalen. Het Pantheon heeft een gigantische koepel met een gat erin, waardoor het lijkt alsof de hemel op je neerkijkt. De Trevifontein is minstens zo beroemd. Deze prachtige fontein heeft een decor met de zeegod Oceanus die op een schelp staat. Miljoenen mensen komen elk jaar naar de Trevifontein om er een muntje in te gooien – over de linkerschouder. Men zegt namelijk dat je een muntje over de linkerschouder in de fontein moet gooien, anders zul je niet meer terugkeren naar Rome.