stedentrip valenciaBen je van plan om binnenkort een stedentrip te maken en weet je nog niet waar je naar toe gaat? Valencia is een prachtige bestemming voor een stedentrip. Deze mooie stad in Spanje heeft veel te bieden voor een korte reis.

Valencia heeft bijvoorbeeld het grootste aquarium van Europa, met een prachtig dolfinarium en een tentoonstelling van de grote ecosystemen die er op de wereld te vinden zijn. Als je dat wil, kun je zelfs een maaltijd genieten in het onderwaterrestaurant. Valencia heeft ook een Biopark, waar drie Afrikaanse leefomgevingen zijn nagebootst. Door het ontwerp van dit park kun je de dieren extra goed bekijken. Een bezoek aan Valencia betekent natuurlijk ook een bezoek aan de Kathedraal van Valencia. Deze stamt uit de eerste eeuw na Christus en men zegt dat dit de bewaarplaats is van de Heilige Graal.

Naar de markt in Valencia

Bij een stedentrip naar Valencia hoort natuurlijk ook een bezoek aan de grote markt, El Mercat. Hier zijn honderden kraampjes te vinden met allerlei lokale en regionale lekkernijen. In Valencia zijn verschillende markten met eigen benamingen. Zo is er de Mercado, dat is een overdekte markt met vooral voedingsmiddelen, zoals groente, fruit, vlees en noten. Daarnaast bestaat er ook de Mercadillo. Hier kun je vooral veel kleding, schoenen en accessoires zoals riemen, sjaals en tassen vinden. Een andere markt is de Rastro. Dit is vergelijkbaar met onze rommelmarkt – je vind er van alles, van antiek tot sieraden. In Valencia is er elke dag wel een populaire markt die je kunt bezoeken. Zorg ervoor dat je tevoren weet welke markten je graag wil bekijken, zodat je precies weet op welke dag je daar naar toe kunt gaan.

Torres de Serranos

De Torres de Serranos is een oude stadspoort in Valencia, die te vinden is in de wijk El Carmen. Het is één van de 12 oude christelijke poorten die vroeger dienden als bescherming tegen gevaar. De torres hebben zelfs een tijdje als gevangenis gediend. Een andere functie van de gebouwen was dat het ooit ook gebruikt werd voor officiële koninklijke ceremonies. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog kregen de torens nog een extra functie: er werden schilderijen in verstopt, zodat deze in goede staat bewaard konden worden. Toegang tot de Torres de Serranos is gratis voor kinderen, en vrij goedkoop voor volwassenen. Zorg er wel voor dat je het gebouw op tijd verlaat, want als de poort gesloten wordt, kom je niet meer naar buiten…

Vervoer in Valencia

Het openbaar vervoer in Valencia is goed geregeld. Er rijden bussen, trams en een metro. Toeristen kunnen de Valencia Tourist Card (VLC) aanschaffen en daarmee kun je niet alleen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, maar de kaart dient bovendien als toegangsbewijs voor verschillende musea en monumenten. ’s Nachts kun je gebruikmaken van het nachtnetwerk van de bussen. Andere manieren van vervoer in Valencia zijn bijvoorbeeld autohuur en fietsen. Als je overweegt om een auto te huren, bedenk dan goed dat parkeren in Valencia soms veel geduld vergt. Zorg dat je tevoren weet waar de parkeergarages te vinden zijn, anders breng je veel tijd door met het rijden van rondjes tot je een geschikte plek vindt.

Historisch centrum

Bij een stedentrip Valencia hoort natuurlijk een uitgebreid bezoek aan het historisch centrum van Valencia. Hier vind je prachtige bezienswaardigheden – en de Mercado Central, de grootste overdekte markt van Europa. Vlakbij de markt staat een kasteel met een prachtige tuin met sinaasappelbomen. In het historisch centrum vind je ook een enorme basiliek en kathedraal. Vanaf de Torres de Serranos kun je naar boven klimmen om van het uitzicht te genieten. Krijg je al trek? Uiteraard zijn er volop horecagelegenheden te vinden in het historisch centrum, dus of je nu een taartje of paella wil eten, je zult beslist vinden wat je zoekt.

Stad van Kunst en Wetenschap

Als je een stedentrip naar Valencia maakt, dan hoort daar ook zeker een bezoekje bij aan de Stad van Kunst en Wetenschap. Dit is een futuristisch complex met witte gebouwen en blauwe vijvers. Er is een IMAX-bioscoop te vinden, het Operagebouw maakt deel uit van het complex en natuurlijk ook het beroemde aquarium. De Stad van Kunst en Wetenschap is gebouwd in de periode 1989 tot 2009. L’Umbracle is ook te vinden in deze Stad van Kunst en Wetenschap. Dit is een soort openlucht discotheek met een enorme tuin met palmbomen en bloemen. Hier worden regelmatig exposities gehouden. Tot slot kun je in de Stad van Kunst en Wetenschap ook L’Hemisferic vinden, een gebouw dat eruit ziet als het menselijk oog. In dit gebouw zit de IMAX 3D-bioscoop. Hier kun je liggend films bekijken.