stedentrip wenenWenen is een uitstekende bestemming voor een stedentrip. Om er te komen zijn er verschillende opties: je kunt met eigen vervoer gaan, een comfortabele luxe touringcar boeken of per vliegtuig naar deze Oostenrijkse hoofdstad reizen. In Wenen is genoeg te doen om je een paar dagen prima te vermaken.

De stad heeft een rijke geschiedenis – het is immers de stad van de opera en de klassieke muziek, ooit de woonplaats van Mozart, Beethoven en Strauss – maar het is daarnaast ook nog eens een hippe, moderne stad. Of je nu prachtige klassieke paleizen wil bezoeken of een bruisend nachtleven wil meemaken: met een stedentrip naar Wenen heb je keuze te over.

Vervoer in Wenen

Zoals het een wereldstad betaamd, is het openbaar vervoer in Wenen prima geregeld. Er zijn metro’s, trams en bussen en natuurlijk is er ook de trein. Met het openbaar vervoer kun je makkelijk de stad bezichtigen tijdens je stedentrip. Als je meerdere dagen in Wenen bent en veel met het openbaar vervoer wil reizen, dan kun je de Viennacard kopen, waarmee je 24, 48 of 72 uur met het openbaar vervoer kunt reizen. Er zijn natuurlijk ook andere opties voor vervoer in Wenen: je kunt een fiets huren, een taxi nemen of juist veel gaan lopen. Een minder voor de hand liggende optie is natuurlijk de paardenkoets. In Wenen kun je allerlei bezienswaardigheden bezoeken met een paardenkoets. Je kunt opstappen op verschillende plekken, waaronder bij het Burgtheater.

Staatsopera

Als je ook maar enigszins van klassieke muziek houdt, dan is een bezoekje aan de Weense Staatsopera natuurlijk een must tijdens je stedentrip Wenen. Als je van tevoren geen tickets hebt weten te bemachtigen, dan kun je 80 minuten voor aanvangstijd van de opera naar de ticketverkoop. Je kunt dan vaak voor een paar euro een ticket krijgen – wel voor een staande plek. Het operagebouw is op zichzelf al een schitterende bezienswaardigheid. Het is gebouwd in 1869 en na het bombardement van Wenen in 1945 is het weer gerestaureerd. Je kunt een rondleiding nemen in het operagebouw, waarbij je prachtige schilderijen en fresco’s te zien krijgt en wordt meegenomen in de recente geschiedenis van de opera.

Schönbrunn

Bij een stedentrip Wenen hoort natuurlijk ook een bezoek aan het sprookachtige paleis Schönbrunn. Dit paleis was ooit een zomerverblijf van belangrijke mensen in Wenen, maar nu kan iedereen een bezoek brengen aan de ruim 1.400 kamers uit de tijd van de Habsburgers. In de tuinen van het paleis staan prachtige fonteinen, zoals de Obeliskfontein en de Neptunusfontein. Daarbij is de enorme paleistuin ook voorzien van haar eigen dierentuin: de Schönbrunn dierentuin. Het Schönbrunn paleis is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Wenen en het is door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

Winkelen in Wenen

Voor de shoppers onder ons heeft een stedentrip naar Wenen ook veel te bieden. Er zijn verschillende winkelgebieden in Wenen, met allemaal een eigen doelgroep. Heb je net je vakantiegeld binnen en wil je wel eens kijken wat Armani, Gucci en Vuitton in de aanbieding hebben? Dan kun je je hart ophalen in het winkelcentrum Goldenes Quartier. In de Mariahilfer Strasse vindt je allerlei bekende merken en ook een enorme verscheidenheid aan kleinere boetiekjes. Voor de marktbezoekers onder ons is de Naschmarkt erg leuk om te doen. Hier zijn ongeveer 120 kraampjes en restaurants, je kunt er voornamelijk etenswaren kopen. Op zaterdagochtend wordt de Naschmarkt uitgebreid – dan wordt de wekelijkse vlooienmarkt gehouden.

Musea

In Wenen zijn diverse musea te vinden. Als je een museum wil bezoeken, dan doe je er goed aan om naar het MuseumsQuartier te gaan. Dit is een enorm cultuurcomplex, waarin meerdere musea zijn gevestigd, waaronder het Leopold museum, de Weense kunsthal en het Mumok, oftewel het Museum of Modern Art. Andere musea in Wenen zijn bijvoorbeeld het kunsthistorisch museum, het natuurhistorisch museum, het wijnmuseum en het Albertina. In Hofburg vind je bovendien het Sisi museum, waar allerlei persoonlijke spullen van keizerin Sissi te vinden zijn.